| Tytuł: | Bezdech nocny |
| Autor: | Diana 22.2.2011, 10:20 |
| Witam wszystkich! Czy ktoś z forumowiczów cierpi na bezdech nocny? Czy miał napady bezdechu? Ja cierpię na to już od kilku lat. Takie pojedyncze napady zdarzają się mniej więcej raz w tygodniu. Bezdech objawia się u mnie tym, że nie mogę w żaden sposób zaczerpnąć powietrza, poruszyć się lub mówić. Czy ktoś wie więcej na ten temat? Gdzie i jak to można leczyć? Proszę o pomoc. Diana | |
| Autor: | Marysia 22.2.2011, 14:56 |
| Też na to niestety cierpię... rzadziej niż Ty, ale doskonale Cię rozumiem. Jest to okropne uczucie... Mi pomaga spanie na boku. Jak tylko zasnę na plecach mnie to spotyka... | |
| Autor: | Maciej 23.2.2011, 09:26 |
| Moja koleżanka też cierpiała na bezdech. Lekarz powiedział jej, że jest to przez zmęczenie, że organizm ogólnie już odpoczął, ale ciało nie- jak dla to dziwne i niezrozumiałe. W takiej sytuacji podobno bardzo realistycznie działa też wyobraźnia.... | |
| Autor: | Mili 23.2.2011, 14:24 |
| Czy wy po ataku bezdechu tez cierpicie na silny bol glowy? moje bole sa tak silne, ze musze brac pyralgine i sie uspokojac przez dlugi czas. mam tez problem ponownie zasnac. czy ktos ma tez tak czy tylko ja? | |
| Autor: | Karina 24.2.2011, 08:21 |
| Moja siostra, która też na to cierpi czasami po atakach odczuwa różne bóle i ma problemy z ponownym zaśnięciem. Lekarz powiedział, że przyczyną bezdechu u niej jest nadmierny stres. Z tego powodu, siostra trochę zmieniła swoje nawyki, ale mimo tego nadal miewa ataki. | |
| Autor: | Grzesiek 24.2.2011, 12:46 |
| Może powinnaś zgłosić się do laryngologa. Możliwe, że masz przerost migdałków. Mój tata też tak miał. Gdy mu wycięli migdałki wszystko jest dobrze. Nie ma takich napadów, może spać spokojnie. | |

Zatoki
Przestrzenie znajdujące się w strukturze kostnej czaszki, symetrycznie rozmieszczone wokół nosa i na dodatek wypełnione powietrzem nazywane są zatokami. Zatoki dzielimy na: czołowe, szczękowe, klinowe i komórki sitowe. O zatokach można powiedzieć, że są przedłużeniem nosa, a konkretnie jego jam, poprzez zatokę mają kontakt z jamą nosową i są wyścielone błoną śluzową.
Chrypa
Istnieje wiele przyczyn pojawienia się chrypy, z których większość nie jest poważna i zwykle ustępuje po krótkim czasie. Przyczyny te mogą obejmować: zakażenia wirusowe, podrażnienia wywołane przez nadmierne używanie głosu, przeziębienia górnych dróg oddechowych, nadmierne spożycie alkoholu czy palenie.
Serca
Nie bez przyczyny serce kojarzy nam się z miłością, bo tak jak miłość jest najważniejszą wartością w życiu, tak też serce pełni najistotniejszą funkcję w całym naszym organizmie. Serce odpowiada za rozprowadzanie krwi po całym ciele, dostarczając dzięki temu składniki odżywcze i tlen do narządów i tkanek.