Bezdech

bezdech_wiem_o_zdrowiu

Forum -> Bezdech nocny

Tytuł:Bezdech nocny
Autor:Diana
22.2.2011, 10:20
Witam wszystkich! Czy ktoś z forumowiczów cierpi na bezdech nocny? Czy miał napady bezdechu? Ja cierpię na to już od kilku lat. Takie pojedyncze napady zdarzają się mniej więcej raz w tygodniu. Bezdech objawia się u mnie tym, że nie mogę w żaden sposób zaczerpnąć powietrza, poruszyć się lub mówić. Czy ktoś wie więcej na ten temat? Gdzie i jak to można leczyć? Proszę o pomoc. Diana

Autor:Marysia
22.2.2011, 14:56
Też na to niestety cierpię... rzadziej niż Ty, ale doskonale Cię rozumiem. Jest to okropne uczucie... Mi pomaga spanie na boku. Jak tylko zasnę na plecach mnie to spotyka...

Autor:Maciej
23.2.2011, 09:26
Moja koleżanka też cierpiała na bezdech. Lekarz powiedział jej, że jest to przez zmęczenie, że organizm ogólnie już odpoczął, ale ciało nie- jak dla to dziwne i niezrozumiałe. W takiej sytuacji podobno bardzo realistycznie działa też wyobraźnia....

Autor:Mili
23.2.2011, 14:24
Czy wy po ataku bezdechu tez cierpicie na silny bol glowy? moje bole sa tak silne, ze musze brac pyralgine i sie uspokojac przez dlugi czas. mam tez problem ponownie zasnac. czy ktos ma tez tak czy tylko ja?

Autor:Karina
24.2.2011, 08:21
Moja siostra, która też na to cierpi czasami po atakach odczuwa różne bóle i ma problemy z ponownym zaśnięciem. Lekarz powiedział, że przyczyną bezdechu u niej jest nadmierny stres. Z tego powodu, siostra trochę zmieniła swoje nawyki, ale mimo tego nadal miewa ataki.

Autor:Grzesiek
24.2.2011, 12:46
Może powinnaś zgłosić się do laryngologa. Możliwe, że masz przerost migdałków. Mój tata też tak miał. Gdy mu wycięli migdałki wszystko jest dobrze. Nie ma takich napadów, może spać spokojnie.

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
nosił wilk razy kilka ponieśli i...

bezdech_ciekawostki

Ciekawostki

Zatoki
Przestrzenie znajdujące się w strukturze kostnej czaszki, symetrycznie rozmieszczone wokół nosa i na dodatek wypełnione powietrzem nazywane są zatokami. Zatoki dzielimy na: czołowe, szczękowe, klinowe i komórki sitowe. O zatokach można powiedzieć, że są przedłużeniem nosa, a konkretnie jego jam, poprzez zatokę mają kontakt z jamą nosową i są wyścielone błoną śluzową.

Czy wiesz, że...

Chrypa
Istnieje wiele przyczyn pojawienia się chrypy, z których większość nie jest poważna i zwykle ustępuje po krótkim czasie. Przyczyny te mogą obejmować: zakażenia wirusowe, podrażnienia wywołane przez nadmierne używanie głosu, przeziębienia górnych dróg oddechowych, nadmierne spożycie alkoholu czy palenie.

Polecamy

Serca
Nie bez przyczyny serce kojarzy nam się z miłością, bo tak jak miłość jest najważniejszą wartością w życiu, tak też serce pełni najistotniejszą funkcję w całym naszym organizmie. Serce odpowiada za rozprowadzanie krwi po całym ciele, dostarczając dzięki temu składniki odżywcze i tlen do narządów i tkanek.

Metamizol należy do grupy pochodnych pirazolonu, działa przeciwbólowo oraz przeciwgorączkowo i nie posiada komponenty przeciwzapalnej. Pomimo że metamizol dostępny jest od 1922 r. jego mechanizm działania nie jest do końca poznany. Zakłada się, że polega na hamowaniu aktywności COX w OUN, co z kolei powoduje zahamowanie syntezy prostaglandyn. Istnieje kilka hipotez wyjaśniających skuteczność analgetyczną substancji metamizol. Pyralgina, która zawiera 500 mg metamizolu jest doskonałym środkiem na migrenę, a działanie tego środka się utrzymuje prawie 5 godzin.