Bezdech

bezdech_wiem_o_zdrowiu

Forum -> stres przyczyną bezdechu?

Tytuł:stres przyczyną bezdechu?
Autor:Bolek
30.5.2011, 10:02
Witam wszystkim. Mam problem z bezdechem, który naprawdę mi przeszkadza. Prowadzę bardzo stresujący tryb życia. Kiedyś czytałem (bodajże na stres-info.com.pl), że stres może doprowadzić do wielu problemów zdrowotnych. czy to możliwe, że stres jest przyczyną moich dolegliwości?

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
nosił wilk razy kilka ponieśli i...

bezdech_ciekawostki

Ciekawostki

Zatoki
Przestrzenie znajdujące się w strukturze kostnej czaszki, symetrycznie rozmieszczone wokół nosa i na dodatek wypełnione powietrzem nazywane są zatokami. Zatoki dzielimy na: czołowe, szczękowe, klinowe i komórki sitowe. O zatokach można powiedzieć, że są przedłużeniem nosa, a konkretnie jego jam, poprzez zatokę mają kontakt z jamą nosową i są wyścielone błoną śluzową.

Czy wiesz, że...

Chrypa
Istnieje wiele przyczyn pojawienia się chrypy, z których większość nie jest poważna i zwykle ustępuje po krótkim czasie. Przyczyny te mogą obejmować: zakażenia wirusowe, podrażnienia wywołane przez nadmierne używanie głosu, przeziębienia górnych dróg oddechowych, nadmierne spożycie alkoholu czy palenie.

Polecamy

Serca
Nie bez przyczyny serce kojarzy nam się z miłością, bo tak jak miłość jest najważniejszą wartością w życiu, tak też serce pełni najistotniejszą funkcję w całym naszym organizmie. Serce odpowiada za rozprowadzanie krwi po całym ciele, dostarczając dzięki temu składniki odżywcze i tlen do narządów i tkanek.

Metamizol należy do grupy pochodnych pirazolonu, działa przeciwbólowo oraz przeciwgorączkowo i nie posiada komponenty przeciwzapalnej. Pomimo że metamizol dostępny jest od 1922 r. jego mechanizm działania nie jest do końca poznany. Zakłada się, że polega na hamowaniu aktywności COX w OUN, co z kolei powoduje zahamowanie syntezy prostaglandyn. Istnieje kilka hipotez wyjaśniających skuteczność analgetyczną substancji metamizol. Pyralgina, która zawiera 500 mg metamizolu jest doskonałym środkiem na migrenę, a działanie tego środka się utrzymuje prawie 5 godzin.